4 maj

Typisk 50-tals design

Vad finns det för typiska attribut för 50- och 60tals design? Om du går in på ett kafé i 50-tals stil med fokus på USA kommer du säkerligen att hitta flera av dem. Vi har i en annan post på hemsidan tipsat om olika retrokaféer som du kan besöka. Nu tänkte vi prata lite om den typiska inredningen i dessa. Kanske kan du ta till dig lite av inspirationen och dekorera ditt hem på liknande vis. Läs vidare för att få reda på vad du ska satsa på.

En viktig del i att få lite retrokänsla i sitt hem handlar om hur man dekorerar sina väggar. Här kan du till exempel välja motiv på stjärnor från den här tiden i form av Elvis eller Johnny Cash. Annars kan du välja ett motiv på en klassisk bil eller motorcykel från den eran. Här väljer du efter eget smak och tycke helt enkelt. Det finns flera butiker på nätet, till exempel Magasin 11, som specialiserar sig på denna typ av inredning. Där kan du även hitta roliga inredningsdetaljer i form av te-burkar, kylskåpsmagneter och flingburkar. De säljer även riktiga dinermöbler för dig som vill öppna ett kafé i denna stil.

Så vad ska man då satsa på om man vill öppna sitt egna amerikanska retrokafé? Några så kallade diner booths är ju givna. Det är här gästerna samlas och äter och dricker gott. Dessa är normalt röda med bord i vitt eller silver. Många restauranger kompletterar sedan med lite mindre bord och stolar som går i samma stil. Sedan brukar det även finnas en bardisk där man kan beställa tillhörande barstolar. Allting ska givetvis gå i samma stil. En annan populär färg vid sidan av rött som du kan använda istället är rosa och då i ljusa nyanser.