4 maj

Klassiska bilmärken

Vilka är egentligen några av de mest klassiska bilmärkerna när det gäller amerikanska bilar? Cadillac är en given favorit bland dessa och likaså Buick och Chevrolet. Andra märken som du förmodligen kommer se om du åker på en bilträff eller liknande tillställningar är Fleetwood, Thunderbird och Mustang. Vilket märke du tycker är bäst eller finast är så klart en smaksak. På en bilträff får vem som helst ställa ut sin gamla klassiska bil. Oftast brukar denna utställning hållas på ett fält eller liknande. Här kan du strosa runt och bara upptäcka flera av de vanligaste modellerna från de märken som vi just nämnde.

Finns det då ett sätt att se vilket av dessa märken som är mest populärt? En undersökning som gjordes 2018 visar att Chevrolet Impala är den mest sålda modellen i Sverige med över 200 exemplar. Ford och deras Mustang kommer inte långt efter med drygt 170 sålda modeller i landet. På tredje och fjärdeplats följer två Chevrolet-modeller så man kan lugnt säga att svensken har en förkärlek för just dessa bilar. Ford och deras små och coola modeller ligger också varmt om hjärtat. Dessa siffror kan ju så klart ha ändrat sig lite men det ger en bra indikation om vilka bilar som går hem i Sverige.

Så vad är då historien bakom svenskens favoritbil? Det är som sagt ett amerikanskt märke men det var faktiskt en schweizare som grundade märket 1911. Bara sju år senare, alltså 1918 blev de uppköpta av General Motors. Fram tills nu har de tillverkat över 100 miljoner bilar vilket är riktigt imponerade. Tanken med Chevrolet var att man ville tillverka en bil som skulle konkurrera med Ford. Corvette är kanske en av deras mest kända modeller och den kom första gången 1953. Den tillverkas dock än idag i ny tappning.