4 maj

Amerikansk bilkultur

Vad är det som är så speciellt med amerikansk bilkultur egentligen och särskilt de bilar som kommer från 50 och 60-talet? Bilen har alltid varit mycket viktig för amerikanare och har präglat deras livsstil på ett helt annat sätt än i andra länder. Bilen är helt enkelt lite av en synonym för USA. Detta är en syn som har förts vidare ut i världen inklusive Sverige.

I Sverige växte förmodligen intresset för de amerikanska och klassiska bilarna fram i samband med att rock and roll blev populärt i landet. De amerikanska bilarna blev populära som en följd av detta och sedan började man bilda bilklubbar. Många klär sig även i Rockabillykläder och ser det hela som en livsstil. Idag finns det ett utbrett intresse för amerikanska bilar i landet och det arrangeras bilträffar i princip året om och det är inte bara i Sverige som de amerikanska bilarna från förr uppskattas. År 2018 tog Europa emot runt 30 000 amerikanska bilmodeller.

Mycket mer amerikanskt än så här blir det knappast. Route 66 är utan tvekan en av de mest kända bilvägarna, inte bara i USA utan i hela världen. Det har dessutom gjorts ett stort urval av låtar om denna väg och den har även synts i ett flertal filmer. Dess logga finns på allt från kaffemuggar till tavlor och är ett perfekt pynt att ha hemma i din lägenhet eller villa om du älskar amerikansk bilkultur. Den har även namngivit flertalet pubar och restauranger runt om i världen. Visste du att det faktiskt inte går att köra Route 66 i sin helhet längre? Det beror på att stora delar av vägen inte är i bruk längre, men om du någon gång befinner dig i staterna kan du i alla fall köra på delar av rutten.